Εγώ γιατί να γίνω εθελοντής?

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έχουμε αναρωτηθεί αρκετές φορές, μη μπορώντας να διακρίνουμε απευθείας τα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού, όντας συνηθισμένοι  από την χρηματική αμοιβή για οποιαδήποτε εργασία.
H αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά -κυρίως ποιοτικά- τα οποία καθιστούν τον εθελοντισμό μία ελκυστική και ενδιαφέρουσα ενασχόληση.



Σε κοινωνικό επίπεδο, ο εθελοντής:


  • Είναι ένας ενεργός πολίτης, ο οποίος αναγνωρίζει τα προβλήματα του τόπου του και ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι του, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινότητας του.

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, ένας εθελοντής:
  • Νιώθει το αίσθημα της αυτοπραγμάτωσης καθώς βλέπει ότι μπορεί και αυτός να βοηθήσει στην καταπολέμηση προβλημάτων που έχουν οι συνάνθρωποι του και μέχρι τότε έμοιαζαν αδύνατο να επιλυθούν. Η λέξη "ευχαριστώ" αποκτά άλλο νόημα και διάσταση μέσα από την εθελοντική εργασία.
  • Αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, καθώς ασχολείται με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, δημιουργεί,σκαρφίζεται, μένοντας "ενεργός" και μακριά από ενασχολήσεις (τηλεόραση πχ) που τον αποχαυνώνουν και τον αποθαρρύνουν.
  • Εμπλουτίζει το βιογραφικό του, καθώς η εθελοντική δραστηριότητα αποτελεί ένα επιπλέον προσόν για αναζήτηση οποιαδήποτε εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που το LinkedIn έχει ξεχωριστό τομέα για τις εθελοντικές δράσεις στην οποίες είναι ενεργός ο χρήστης. Σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό είναι αναγκαίο να είσαι εθελοντής σε κάποιο κίνημα εάν θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό εκεί.
  • Οργανώνεται σε ομάδες, μαθαίνει να εργάζεται για έναν κοινό σκοπό και να απολαμβάνει την επιτυχία της ομάδας.
  • Αποκτά νέες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες.
  • Γνωρίζεται με άλλα άτομα, δημιουργεί και αναπτύσσει νέο κύκλο επαφών, συνεργατών και φίλων.
Tο παράδοξο είναι ότι ενώ η ενασχόληση με τα κοινά  είναι ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα για τον Ελληνικό πληθυσμό, ο εθελοντισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με το μέλλον όμως να προδιαγράφεται ευοίωνο καθώς όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας αναγνωρίζουν την αξία του εθελοντισμού καθώς και την ανάγκη που υπάρχει για την βοήθεια προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...